PROFESSZIONÁLIS HEGESZTÉSTECHNIKA MÁR 20 ÉVE
KERESKEDELEM |
VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN GYÁRTÁS |
FÉMMEGMUNKÁLÁS |
VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN | ||||
A vegyestüzelésű kazán | Vegyestüzelésű kazán üzembehelyezése | Vegyestüzelésű kazán üzemeltetése | A vegyestüzelésű kazán karbantartása | ||||
VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁN ÜZEMELTETÉSE | |||||||
A központi fűtő berendezés üzemeltetése nemcsak egyszerű tüzelési feladat, hanem hozzátartozik a berendezés üzemének ellenőrzése, felügyelete, tisztítása és karbantartása. Begyújtás előtt győződjünk meg arról, hogy a berendezés teljesen fel van-e töltve vízzel megfelelő állásban vannak-e az elzáró szerkezetek. Szivattyúsfűtés esetén még a begyújtás előtt győződjünk meg a szivattyú áramellátásáról. Ennek elmulasztása a berendezés nem megfelelő működéséhez vezethet, ha később a már forró kazánba hirtelen sok hideg víz áramlik. Kazán begyújtás:a./ A kazán alulról történő begyújtásakor a rostély hátsó részét töltsük meg fával vagy szénnel. Az elülső harmadára helyezzünk megfelelő mennyiségű összegyűrt papírt vagy 2-3 db alágyújtóst, erre 1-2 marék száraz, puhafát és néhány darab hasított tűzifát. Az így bekészített tüzelőanyagot meggyújtjuk és megvárjuk, amíg a tűzifa vagy szén begyulladt, majd az égő részre óvatosan 1-2 hasábfát vagy lapát szenet rakunk. Amikor már ez is meggyulladt a tüzelést további tüzelőanyag pótlásával folytatjuk. b./ Felülről történő begyújtáskor, melyet a magasabb kátránytartalmú szenek, brikettek tüzelésekor célszerű alkalmazni. Töltsük meg a kazán tűzterét a tűztér ajtón keresztül szénnel, amely lehetőleg ne legyen poros. A szén tetejére rakjunk megfelelő mennyiségű összegyűrt papírt vagy 2-3 db alágyújtóst, 1-2 marék aprófát és néhány db tűzifát. Gyújtsuk meg a tüzet, majd ha a tűzifa is begyulladt, tegyünk az égő részre 1-2 lapát szenet. Ha ez is begyulladt, csukjuk be a tűztér ajtót. A szükséges levegő a rostélyon és a kinyitott hamutér ajtón keresztül jut el a tűzhöz. A felszabaduló gázok elégetéséhez szükséges szekunder levegőt a tűztér ajtón lévő elemmel tudjuk beállítani. A kazán kezelése semmi más beavatkozást nem igényel, mint hogy a tüzelőanyagot időnként pótolni kell és a hamut, salakot el kell távolítani. FIGYELEM! A tűztér ajtó szigetelése kiváló minőségű kerámiaszálas vagy vermikulit szigetelőlappal van ellátva mely 1200Co-ig hőálló! A szigetelést mechanikai hatás nem érheti mert a felülete megsérülhet! Ezért kérjük a saját érdekükben, a tüzeléskor erre figyeljenek oda, mert a jótállás az ilyen eredetű hibákra a nem rendeltetésszerű használatra nem érvényesíthető! Teljesítmény:A kazán teljesítményét a felhasznált tüzelőanyag minősége, fűtőértéke is nagyban befolyásolja, de a tüzelés módját is gondosan ki kell kísérletezni, be kell gyakorolni. Lényegesen nagyobb a berendezés teljesítménye, ha nagyobb fűtőértékű feketeszénnel (5800-6000 kcal/kg) tüzelünk, mint egy alacsonyabb fűtőértékű (3600-3800 kcal/kg) barnaszén esetén. A fa égési folyamatának jellemzői:A kazán maximális teljesítménye és hosszú élettartama a lehető legszárazabb fa tüzelésével érhető el. Az ideális a 20% alatti nedvességtartalmú (légszáraz) tüzifa, amely ezt az állapotot fedett, szellőzött helyen tárolva kb. 2 év alatt éri el. A fa fűtőértéke a nedvességtartalommal jelentősen, akár 40-50% -kal is csökken, ezzel párhuzamosan csökken a kazán teljesítménye, és növekszik a tüzelőanyag felhasználás. Pl.: Fontos tudni továbbá:A nagy nedvességtartalmú fa rosszul ég, erősen füstöl, a kazán tűzterében és füstjárataiban fokozza a kátrány kicsapódását és a kondenzációt, ezáltal csökkenti a kazán és a kémény élettartamát. A szén, illetve fa teljes átégése után további tüzelőanyag rárakással a fűtési idő tovább növelhető, de szén esetében a jobb hatásfokú és korommentes elégetés céljából az újbóli begyújtás ajánlott. Fatüzelésnél rárakáskor törekedjen a tüzelőakna minél teljesebb feltöltésére, és gondoskodjon a tűz élesztéséről.
További tudnivalók a vegyestüzelésű kazánokhoz >>> |